Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. június 10., vasárnap

Júniusi gyógy- és ehető vadnövények - Gyűjtés-ajánló I. rész. - Könyvajánló

Mindenekelőtt, aki gyűjt, jó ha tudja hol, mit szabad, és hol nem, és mit nem, arról bővebben az erdőkóstoló "Jó tudni" oldalán itt..

Tiszta helyről, egészséges növényeket, kíméletes gyűjtéssel

A fajok felismeréséről folyamatosan bővülve, az erdőkóstoló növények felismerése oldalán.
Főképpen gyógynövényeket lehet most gyűjteni. Olyan sok van, hogy csak néhány felsorolására telik, de idővel mindegyikről, és bővebben is. A gyógyhatásokat csak röviden sorolom fel, aki használja, nézzen utána bővebben, vagy kérjen tanácsot szakértőtől.

A házi gyógynövénypatikából azonban ezek a nyáron gyűjthető fajok nem hiányozhatnak:

Apróbojtorján (vagy patikapárlófű) - gyulladáscsökkentő, antibiotikus hatású, immunerősítő, élvezeti teaként is fogyasztható - virágos hajtását kell gyűjteni. Én nagyon szeretem, különösen télen sokat használom.

Cickafark - gyulladáscsökkentő, görcsoldó, emésztésjavító, külsőleg antiszeptikus hatású, női bajokra különösen. Kúraszerűen használható Virágos hajtása gyűjthető. Ne gyökerestől! Cickafark fűszersó korábban, az erdőkóstolón.

Hársfavirág - kislevelű hárs (Tilia cordata) és nagylevelű hárs (T. platyphyllos) virága, murvalevéllel gyűjthető - légúti hurutoldó, gyulladáscsökkentő. Az ezüsthárs, ami felénk a leggyakoribb sajnos nem használható. Az ezüsthárs leveleinek fonáka ezüstös szürke színű, nagyítóval nézve csillagszőrös. Hársfavirágszörp Böbe konyhájában.Diólevél Közönséges dió (Juglans regia) - gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, bőrproblémák gyógyítására használható, a bükki füvesember, Gyuri bácsi szerint (Györgytea.hu) még sok egyébre is kiváló.

Már bejegyzésem után tette közzé Mági finomságát, de utólag betettem, mert ideillik: zöld dió szirupban.

Ha valaki boszorkányos zöld diós finomságokat szeretne készíteni, ajánlom, hogy Szent Iván éjjelén szedje a zöld diót! Zöld diólikör és nocino - Makkakonyha

"Pásztortűz" még csak elkezdte a zöld dió befőtt alkotását, de igen érdekes és modern módszerekkel, ajánlom követését mi sül ki belőle
Közben megérkezett a zöld diós folytatás is - Pásztortűz

Szederlevél - élvezeti teaként is, gyulladáscsökkentő, hasmenésgátló.

Szeder (Rubus fuiticosus)

Érik a fán termő fehér és fekete eper (Morus alba, nigra) sok helyen szedernek is nevezik. Gyöngyi készített belőle finomságot: Itt megnézhető. A fekete eper bíbor színanyagai antioxidánsként igen hasznosak, jól színeznek, ezért szörpökbe, lekvárokba, süteményszínezékként is jól használhatók.

Bár a mezei zsályát (Salvia pratensis) és a kakukkfüvet, ill. az előbbi szedret is ajánlottam májusban, még mindig gyűjthetők.

A mezei zsálya levele fűszerként, virága díszítésre és fűszerként is használható, édesen és sósan is finom. És természetesen gyógynövényként is eltehető, szárítva. A virágából, csak a lila részekből, lehet készíteni zsályás mézet, zsályás cukrot, zsályás palacsintát. Zsályás fűszerecetbe kevés levelet és virágot is tehetünk. A levél fűszerként kicsit kesernyés, de van amihez jól passzol. Gyógynövényként hasonlóan alkalmazható mint az alábbi orvosi zsálya, de illóolaj-tartalma jóval kisebb az orvosi zsályáénál.
Mezei zsályás recept kevés található a hálón, íme egy: Karalábékrémleves mezei zsályával - Kiváncsiszakács

Mezei zsálya (Salvia pratensis)

Kerti zsályák:
Orvosi zsálya (Salvia officinalis). - Félcserje, DK-Európából származik, gyógynövényként régóta használják, gyulladásgátló, antimikrobiális; száj és toroköblögetésre, külsőleg izzadásgátló, fürdőként aranyeres problémákra ajánlják. Belsőleg gyomor bélhurut esetén alkalmazható.
Muskotályzsálya (Salvia sclarea) - Kerti dísznövény, kivadulva is előfordul. Főképpen száj és toroköblögetésre ajánlják gyógynövényként. Fűszerként is használható fűszerborokat régóta ízesítenek vele. Illatszeripar is kedveli.

Még továbbiak, és további zsályákról itt

Vad kakukkfű - fűszer, antibakteriális, emésztésjavító, külsőleg belsőleg is használható. Fűszerként főképp a mediterrán konyha használja, de a régi magyar konyhában is szívesen használták. Az erdőkóstolón korábban: kakukkfüves ecet.
Gombás, kakukkfüves csalánlasagne - Select Food


Levendula (Lavandula angustifolia) -Nem vad, de különleges fűszer. Virágzáskor kell leszedni szárítani és frissen is használható. Sokan készítenek levendulaszirupot, amit aztán süteményekhez használhatunk. (Várandósok ne fogyasszák) Készíthető levendulás cukor, de egyszerűen szárítva, elrakva is felhasználhatjuk levendulás ételekhez, italokhoz. A levendula idegerősítő, nyugtató teakeverékekben, belsőleg fertőtlenítő.

Levendulaszirup Limaranál,
Levendulaszirup Levendula és csokoládénál, ami gyönyörű lila, nekem nem volt ilyen soha. 
Levendulás receptek a Levendulamagazinban.
Levendulás eperlekvár - Makkakonyha
Levendulás eperlekvár - Marmaladejegyzete
Levendulapuding és palacsinta - Ezmegaz - Krinsz
Levendulaméz és likőr Krinsznél
Levendulalekvár - Kulinárisízbombák

Igyekeztem utánanézni, mert kaptam egy kérdést vajon van-e nem ehető levendulafaj. Úgy tűnik leginkább a a keskenylevelű levendula (L. angustifolia) és hibridje az, amit nálunk ültetnek, használnak. Vannak azonban olyan levendulafajok, melyek kámforosak, keserűek, így kevésbé fogyaszthatók. Nem tudom, ezeket mennyiben ültetik, forgalmazzák nálunk. Arról, hogy valamelyik mérgező lenne, nincs információ. A mediterránban honos széleslevelű levendulát (Lavandula latifolia) az illatszeripar használja. Gyógynövényként nem használják.

Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)

Orbáncfű - (Hypericum perforatum) - virágaiból készül a az orbáncfűolaj, sebgyógyításra, külsőleg fertőtlenítésre, téli "napfénypótlásra". Hogy hogyan készül, arról a napokban bővebben. Teája enyhe nyugtató, és immunerősítő is. De vigyázat fényérzékenyít!. Ha szedjük, semmiképpen ne gyökerestől. orbácfűolajhoz pedig csak az éppen nyíló virágokat csipkedjük le.   

Orbáncfűvirág, ebből olaj lesz. (Külsőleg használható, nem ehető).

Szurokfű (Oiganum vulgare) - Vadon félszáraz száraz réteken él. Fűszer és gyógynövény, a gyimesiek ezerjófüve. Leveleit virágzás előtt is szedhetjük. Virágai viszont sokkal intenzívebben fűszereznek.

Szurokfű (Origanum vulgare)

Még sok növény gyűjthető júniusban is, azok közül, amit májusban ajánlottam: Májusi gyűjtési ajánló az erdőkóstolón. Később, további nyáron gyűjthetőkről is írok.

Sokféleképpen használható a kerti rózsák szirma is: Mági éppen rózsaesszenciát készít xukorral

Annyit gyűjtsünk, amennyit biztosan fel is tudunk dolgozni, meg tudunk szárítani. Szárítani. szellős, erős napfénytől mentes helyen lehet. Árnyékban, padláson, lógatva, kiterítve.

Gyógynövényszárítás nálam:

Szúnyoghálós kereten

Nyáron a cseresznyefára vagy árnyékos ablakba lógatva is száradnak

Az óriás hócsuszka nyáron is jól szolgál. Szépen megszáradt bodzavirág,
már csak le kell morzsolgatni a virágokat a zöld részekről.
Szabadtéri aszaló-szárító. Na ez nem nálunk van, Cserkúton fotóztam,
de olyan jó ötlet, hogy kellene. 
A galagonya olyan gyorsan elvirágzik, hogy egyszerre sokat kell szedni,
és olyankor mindenhol az szárad, még a szekrény tetején is.
Gyakran át kell forgatni, különben megbarnulnak a fehér virágok .
És ahogy a profik, Bükkszentkereszten szárítanak - Gyorgytea.hu

Könyvajánló: Könyvesboltban már ismertem,de nagyon örülök, hogy a világhálón is elérhető. Ajánlom böngészését: Bernáth Jenő, Németh Éva: Gyógy- és fűszernövények gyűjtése termesztése, felhasználása.
8 megjegyzés:

 1. Nagyon jó és hasznos a blogod, nagy öröm, hogy rátaláltam. A gyógynövények gyűjtését én is megtanultam szüleimtől, nagyszüleimtől, sajnos a mai rohanó világban alig érünk rá. Pedig a Börzsöny lábánál élünk, s az általad bemutatottak közül jó néhány megtalálható itt. Ösztönzőleg hatottál rám, jövő hétvégén felkerekedünk:-)
  Az apróbojtorjánról a nagyszüleim jutottak eszembe, ők sokat szedtek s szárítottak belőle, s ittunk is bőven a vöröses teájából. Mentával keverve egyedi aromája volt, nagyon szerettem.

  VálaszTörlés
 2. Gerdi! Örülök, hogy idetaláltál, a mentás abróbojtorjánteát pedig én fogom kipróbálni, mindkettőt nagyon szeretem! üdv. Andrea

  VálaszTörlés
 3. Szuper és hasznos összefoglaló!

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm:) Olyan jó volt olvasni. Én is mindig elhatározom, hogy gyűjtök gyógynövényeket, aztán valahogy mindig elmarad, vagy csak néhány kerül szedésre.
  Apróbojtorjánt szoktam régebb szedni, Maria Treben könyvében olvastam jó a haj növekedéséhez. Ugyancsak a hajamnak szoktam szedni diólevelet(szép színt ad), bodzalevelet, csalánt, kakukkfüvet.
  Sajnos néhány éve már ezt is kihagytam, munka mellett nincs annyi idő, pedig csudajó volt a hajamnak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem, azért néha tudsz egy kis időt szánni ilyesmikre is. A bodzalevél felhasználásról még nem hallottam.

   Törlés
 5. Csak az eső állna el végre... (bár így legalább a kertet nem kell öntöznöm). Nekem a sajmeggyet ajánlották a figyelmembe éppen ma, állítólag nagyon finom fűszerként lehet felhasználni a magját. Elvileg az is mostanában kezd érni.
  http://www.edenkert.hu/diszkert/diszfak-es-cserjek/ecetfa-sajmeggy-soskaborbolya/2369/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nálunk elállt estére. A cikk, amit ajánlottál nagyon jó, én még nem használtam így ezeket magokat, de ki fogom próbálni, köszönöm!

   Törlés
 6. Köszi a sok munkát és fáradozást!Nem tudok lekattanni a blogodról :)Szuper!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...