2012. június 6., szerda

Gombapiac június elején - Vadzöldséges, töltött, rántott, júdásfülgomba

Erdei gombával most roskadásig megrakottak az asztalok a piacon. Legtöbb a szegfűgomba és a rókagomba Általában van sárga gévagomba, ízletes vargánya, molyhos tinóru, piruló galóca, nagy őzlábgomba, júdásfül gomba és galambgombák is. Bár nem gomba, de mindig vannak gyógynövény-szárítmányok,  tinktúrák, egyéb gyógynövényes készítmények.
  
Szegfűgombából szerintem a legjobb a leves: Szegfűgombaleves - Laptopkonyha
Töltött piruló galóca zsályás tejszínes tésztával - Mesterszakács-tól piruló galócából. Rókagombából gombapapaprikás, szószok a legfinomabbak: Csirkemell rókagombás szószban - kellegyrecept

A júdásfül gomba roppanós "porcos" állaga miatt nálunk leginkább párolva, tojással megy. Ha viszont sikerül olyan darabokat találni, ami "zsebesre" nyitható, vagyis kicsit összedörzsölve, a gomba belseje felnyílik, akkor a legkiválóbb tölteni.Mostanában nem készítettem, de jól bevált már többször, ezért leírom kedvenc, fülgombás eledelünk receptjét: 

Rántott fülgomba vadzöldséges töltelékkel

A fülgomba nálunk főképp téli gomba, amikor más gomba nincs frissen, de egész évben szedhető (barna, fül alakú porcos állagú, semleges ízű gomba). Tölteni úgy lehet, hogy a gomba sok példánya (nem mindegyik) óvatosan, picit összedörzsölve két rétegre válik szét, és így belsejében egy zseb alakul ki.

Töltelék: apróra vágott, nem kesernyés vadzöldségek szabadon válogatva (podagrafű, fiatal csalánhajtás, komlóhajtás, tyúkhúr, medvehagyma (ilyenkor már csak eltett medvehagyma), reszelt keménysajt, összetört főtt tojás vagy kevés tojásrántotta, tejföllel összedolgozva, bors, só, és a fülgomba nem tölthető darabjai vagy kevés, más erdei gomba apróra vágva.

A tölteléket összedolgozva a gomba zsebeibe töltjük, picit sózzuk, borsozzuk a gombákat, majd bepanírozva kisütjük. Sajnos fotóm sincs, de ha lesz utólag felteszem.

Képek a június elejei pécsi gombapiacról:

Piruló galóca az előtérben, ill.molyhos tinóru és nyári vargánya 

Rókagomba, és szegfűgomba

Rókagomba és elöl szegfűgomba

Szegfűgomba
Szegfűgomba
..és mindig van gyógynövény, gyógynövénykészítmény
árusítás is.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...