2012. június 26., kedd

Ehető vadvirágok az 50. VKF apropóján

Azt hiszem, a meghirdetett, jubileumi, 50. VKF engem is érdekel. Remélem, sokan készítenek vadvirágos ételeket is. Ehhez összeszedtem a blogban korábban már szereplő, ehető vadvirágokat képben, és néhányat csak listában kép nélkül. Ha lesz képem is róluk, majd kiegészítem. 

Ha valaki még tud más vadvirágokat is, amit régen vagy ma használtak/használnak, kérem írja meg!


Íme a vadvirágok:

Vadrózsa, vad kakukkfű

Illatos ibolya, persze már nem virágzik, de aki kandírozott vagy eltette
 cukorban, mézben annak most is van.
 Kökény teának már csak szárítva
Pitypang virág szirupnak
Tyúkhúr apró virágok dísznek

Parlagi rózsa virágszirmai dísznek szörpnek

Gyepűrózsa (vadrózsa bokor) dísznek, szörpnek 
Medvehagymavirág ehető, persze most már nincs.... 
... de aki eltett pl. olajban
Százszorszép ehető dísz
Galagonya virág teának, már ez sincs friss, csak szárítva

Hagymaszagú kányazsombor virága is használható sós ételekhez 
Akácvirág italokhoz és palacsintában
kisütve, már csak szárított és persze az eltett zselében, lekvárban...
Bodzavirág italhoz és palacsintában sütve,
és zseléként, lekvárként
Cickafark virága fűszer sós ételekhez használható
Mezei zsálya virága szintén használható
sós és édes ételkehez is fűszer és dísz.
Még kandírozva is vagy zsályás mézben cukorban is.
Kislevelű hárs virága és nagylevelű hárs virága italhoz, szörphöz
is használható
Vasfű virága bár nagyon apró, salátában fűszerként és díszként
 jól használható.
Szurokfű  (Origanum vulgare) "Oregánó" virága még
fűszeresebb mint a levele és nagyon szép élénk színű.



Mezei katáng / vad cikória (Cichorium intibus)
dísznek, gyorsan elhervad
Vadmenták / Lómenta (Mentha longifolia)

További ehető virágú fajok csak névvel:

Régi, magyar, népi felhasználása ismert a következő növények virágának is:

Komló (Humulus lupulus) virágtoboza - több tájunkon kenyérkovászhoz használták
Réti here / Réti lóhere (Trifolium pratense) piros virággömbje - gyerekek csemegéje volt
Kömény (vad) (Cavum carvi)
Erdei mályva (Malva sylvestris), papsajt mályva (Malva neglecta) virágát termését gyerekek ették 
Baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia) virágát néhol gyerekek ették
Kerek repkény (Glechoma hederacea) salátákba - régen petrezselyem helyett is használták 



5 megjegyzés:

  1. Nohát, ezek mind ehetőek csak úgy? Nyersen? Egy részét nem is ismerem... vagy nem tudtam róla, hogy jó is valamire. Legyen pár szabad órám, elolvasom töviről hegyire a blogodat!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gerdi! Még ennél sokkal több ehető. Persze a virágok esetében a legtöbb inkább érdekesség, mint komoly táplálék. De lehet próbálgatni.

    VálaszTörlés
  3. Szia,
    tök jó ez a gyűjteményed (is), már be is vettem a kiírásba!
    Köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, izgatottan várom, ki mit készít, s ha sikerül én is próbálok valamit alkotni.

      Törlés
    2. Feltétlenül számítok rád!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...