2012. május 11., péntek

Végre vargánya - vargányás rizottó


Ízletes vargánya a pécsi vásárcsarnokban
Végre megjelent a piacon a gombák királynőjének tartott ízletes vargánya. A gyűjtő árusok azt mondják, nem sokáig lesz, és most is nagyon kevés van. Aki gombászni szokott, most érdemes indulnia titkos lelőhelyeire. A pécsi piacon Zala, Somogy, Baranya gombagyűjtései "csapódnak le" így látva a mennyiséget és emlékezvén a korábbi, roskadásig megrakott pultokra, tényleg nagyon kevés gomba van. Az árusok panaszkodnak is, hogy kevés a gomba, és ráadásul mi magyarok még ezt sem értékeljük, mert kevés gombát eszünk.  

Ízletes (nyári) vargánya
Gévagomba a pécsi csarnokban




Na a fenti fotók nem most, és nem nálunk készültek. Köszönöm Ilinek
a francia kisváros piacán készült fotókat. A franciák nagyobb gombarajongók.
Ilyet nálunk ritkán látni.
Az utolsó képen szárított gombák. Nem semmi, mondják mifelénk
Az én  pár első, idei vargányámat, bármennyire is eretnek gondolat az első, idei vargányákat máris megszárítani, de meg fogom szárítani, mert úgy sokkal finomabb belőle bármi. Igazi különleges vargánya íze szerintem csak szárítva van. Frissen, ha nem is egy átlagos bármilyen gomba, de nem olyan különleges. Aki még nem kóstolta, feltétlenül próbálja ki szárítva. Szószos húsragukhoz, gombakrémleveshez, vagy pl. az alábbi vargányás rizottóhoz kevés is elég belőle.

Vargányás rizottó:

Vargánya (akár egy-kettő szárított vargánya is elég ízt ad, de egy pár kisebbel már tökéletes)
Rizottó rizs vagy "A" rizs én a Kunságit használom általában, de amióta kipróbáltam az olaszok rizottó rizsét, azóta ehhez, sajnos, le kell cserélnem a magyar terméket az olaszra.
Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítom. Hozzáteszem a rizst, és folyamatos keverés mellett, ha elfőtt a leve, merőkanalanként adagolom hozzá a húslevest, zöldség főzőlevet, vagy vizet. Ha nem sós a lé, akkor sózom is. Kb. fél készültségi állapotban hozzáteszem a szárított vargányát, és elég sok apróra vágott petrezselymet, majd folytatom a keverést, folyadékadagolást. Ha elég puha és krémes, frissen őrölt fekete borssal még fűszerezem, tálaláskor pedig megszórom sok friss petrezselyemmel. Magában vagy köretként, natúr szelethez, vagy pl. rántott sajthoz is isteni. Tehetünk még a rizottóba párolt zöldségeket is, de ne sokat.

Másik kedvencem a svéd gombasaláta, ami viszont friss gombából készül, nem csak vargányából, a következő pl. egy nagyon jó fűszerezésű svéd gombasaláta, itt

Fotóm ezekről nincs, és most nem is készíttem, de ha lesz, felteszem pótlólag.

Hát ez egy másik vargányás rizottó, kevés fokhagymás rántással, és reszelt sárgarépával:


5 megjegyzés:

  1. Jujj de szeretem! Szedni is,és enni is. Én is szoktam leszáritani a vargányát:)Már alig várom,hogy menni tudjak szedni az Őrségbe !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gazdag, bőséges gombatermést kívánok a gyönyörű Őrségbe (is)!

      Törlés
  2. Na, most irigykedem annak a francia kisvárosnak a lakóira rendesen... :-D

    VálaszTörlés
  3. Az idei év eddig nem kényeztetett el bennünket a vargánya csodálatos ízével. Sajnos a Mátra erdeiből hiányzik 2-300 mm csapadék. A piacon drága a kereskedelmi gombázók kínálata.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem csak a Mátrában hiányzik az eső. A Mecsekben is csak tavasszal volt gomba, kb. egy hónapig. Talán lesz még eső az őszi gombaszezonra.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...