2012. május 4., péntek

Kis kitérő: Bajban a fecskék, segítsünk! - A sarlósok is megjöttek

Gondoltam nem írok többet madarakról egy vadnövényes és gasztroblogon, de az erdőhöz tartoznak a madarak is, és jó úgy erdőt járni, hogy közben "valaki" dalol a fejünk felett. És milyen jó, hogy dalol! Ezt az igen lényegre törő verset is be kell szúrnom, mert az erdő, a mesék, a versek és a madárdal.......jó, hogy vannak!  

Horváth Imre:
 
Fák és madarak
Fa nélkül egy fillért sem ér a táj. 
S üres a fa, ha nincs rajta madár.
Én azt hiszem, nem kelne föl a Nap,
ha nem volnának fák és madarak.

No de főként az alábbi, riasztó hír miatt írok madarakról, mégis:
A tavaszi aszály és hőség okozta vízhiány és fészeképítésre alkalmas sár hiánya miatt bajban vannak az egyébként Magyarországon kipusztulás felé tartó fecskék. Aki teheti létesítsen itató és sárgyűjtőhelyeket, kérik a madarászok (MME). Hogy hogyan, arról bővebben az MME oldalán, itt: Narancsfokozatú-riasztás a fecskékért. Ahol pedig molnárfecskék vagy füstifecskék raknak fészket, a fészkek alá tartódeszkákat lehet erősíteni, jó szorosan a fészek alá, részben fecskepelenkaként, részben pedig megakadályozva, hogy ha a fészek a nagy szárazságban kiszárad, esetleg leessen, mondjuk éppen tojásokkal vagy röpképtelen fiókákkal.

Jó hír is van: Nemrégen érkeztek meg az igazi, belvárosi fecskék, a sarlósfecskék. Ahogy a barátka és a fülemüle hangja mindig abszolút helyreállítja kedélyállapotomat az erdőben, úgy a sarlósfecske csapatok visítozása teszi ugyanezt a belvárosban. Amikor gyerekeknek mesélem, hogy ezek a madarak a levegőben alszanak, a fiatal példányok akár három évig egyáltalán le sem szállnak, és az öregek is csak a költés idején szállnak be fészkeikbe, ezt hírt mindig teljes elképedés és hitetetlenség fogadja. Szóval utolsóként ők is hazajöttek. 

sarlósfecskék az mme.hu oldalról
hangjuk és több a sarlósokról pedig itt található 

2 megjegyzés:

  1. A mieink is megjöttek pár napja, molnárok. Még évekkel ezelőtt betelepedtek az előszobába, ott raktak két fészket is, de mindig csak egy pár jön és egy fészket használ. Nem mindig gondtalan az együttlét, mert mikor a kicsik már nőnek igencsak hangosak, na és persze nem piszok és szagmentesek. Szerkesztettünk kis kiülőt is, ahova fel tudnak ülni mind a ketten, meg a babák is, mikor repülni tanulnak. Aki teheti engedje, hogy megtelepedjen a közelben - persze ne a hálószobában - mert minden évben külön élmény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ani! Köszönöm a fecskék nevében is!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...