Fűből-fából, fűben-fában májusban - Gyűjtés- és receptajánló

Május vége felé számos vadon élő gyógy- fűszer- és ehető növény virágba borul. Ezeket ilyenkor kell gyűjteni. Most időm hiányában csak egy gyors felsorolás, de a napokban bővebben igyekszem írni mindegyikről a blog "ehető fajok felismerése" oldalán. A blog "Fűből, fából" oldalán pedig igyekszem minél több vadnövényes receptet összegyűjteni folyamatosan. Aki elküldi nekem ilyen receptje linkjét, szívesen ajánlom. Most alább, a májusban gyűjthető növényekhez szedtem össze néhány alapreceptet és érdekességet. Korábban az akácvirágból én ezeket készítettem: 

Kakukkfű (Thymus sp.) apró termetű félcserje, virágai rózsaszínűek

Kakukkfű (Thymus sp,) több egymáshoz igen hasonló faja él nálunk.
Gyóy- és fűszernövény. Virágzásban gyűjthető, óvatosan, ollóval,
hogy ne tépjük ki gyökerestől. Vigyázat, virág nélkül ne keverjük
össze a hasonló habitusú sárga virágú napvirágokkal!  
Ligeti zsálya (Salvia nemorosa)
Gyógy- és fűszernövény réteken szárazabb gyepekben
Mezei zsálya (Salvia pratensis)
Gyógy- és fűszernövény réteken, szárazabb gyepekben
Vadon élő menták
Lómenta (Mentha longifolia) - nedves gyepekben,
réteken vízpartokkon. Gyógy- és fűszernövény.

Szeder (Rubus fruticosus, R. caesius)
erdőkben erdőszéleken. Levele gyógynövényként felhasználva gyűjthető. 

A cickafark (Achillea spp.)
virágos hajtása gyógynövényként  már gyűjthető
Akácvirág (Robinia pseudoacacia) fehér virágú akác

Akácviráglekvár háromféleképpen - Naspolyakonyha
Akácvirágötletek - flat-cat.hu
Akácvirágos palacsinta - Krinsznél

Bodzavirág - fekete bodza (Sambucus nigra)
Gyógy-,  fűszer- és ehető növény.
A virágot és a gyümölcshúst  kivéve viszont mérgező.
Rokona a nyáron virágzó gyalogbodza (Sambucus ebulus)
mérgező hatása erősebb, bár van,
ahol terméséből régen szintén lekvárt főztek  
Bodzavirágos mártás, bodzaszörp - Pszichowellnesskonyha
Bodzás- túrós illatos kalács - Limara péksége
Bodzás palacsinta,bodzaszörp - ezmegaz-krinsz
Bodzavirág ecetben - Szeretetrehangoltan
Bodzaital készítés - egészségesmegoldások.hu - főzőtanfolyam
Bodzavirág ital, szörp pezsgő, bodzavirágos eperlekvár, bodzás sütemény, bodzaleves, bodzás, epres palacsinta - Nosaltynál
Bodzavirágital, bodzás palacsinta, rántott bodzavirág, bodzavirágos fánk, bodzavirág bólé, bodzás eperlekvár - kaldeneker.hu
Bodzaszörp ahogy River Cottage-ban készül - Nyárikonyha
Bodzás almakompót - beastie-bistro
Bodzavirágos kókusztej fagyi - Szeretetrehangoltan
és hogy mit csináljunk a bodzaszörp készítés közben megmaradó sok citromkarikával, erre ad ötletet Gyöngyi: Citromdzsem: http://pszichowellness-konyha.blogspot.com/2012/05/tervezetlen-mellektermek-felhasznalo.html
Bodzapezsgő - makkakonyha

Mentás bodzaszörp
Ha még finomabbat szeretnénk, 3-4 borsmentaágat kicsit megtörünk (hogy az íz- és illatanyagok "kibontakozhassanak"), majd a bodzavirágokkal együtt beáztatjuk. Így még frissítőbb italt kapunk.
Bodzafröccs
Bodzaszörpünkből hosszú, hűsítő koktél is készíthető.
1/3 rész bodzaszörp
1/3 rész száraz fehérbor
1/3 rész szóda
Díszíthetjük borsmentalevéllel. Természetesen minden összetevő hideg legyen, vagy jégkockával tálaljuk.
Utóbbi kettőt a PTE 2012 júniusi "Farmakognóziai hírek" hírújságjában találtam: Szarkáné Pintár Anita receptjei (http://szarka-feszek.blogspot.com/)


Fekete bodza (Sambucus nigra) virágernyője

Fenyőrügyméz, fenyőrügyital, fenyőszirup - korábban az Erdőkóstolón
Fenyőméz - Szeretetrehangoltan
Fenyőszirup - Naspolyakonyha
Fenyőrügylikör - Gabojszakonyhája

Gyermekláncfű-alma-banán turmix - Szeretetrehangoltan


Orgonaecet orgonavirágos salátához - Szeretetrehangoltan
Orgonazselé - Naspolyakonyha
Orgonakollekció - orgonavirágból sok minden - Javas Zsuzsa

Vadrózsaszirom akácmézben és rózsavíz - Szeretetrehangoltan
Rózsaszirom dulcsáca - Gabojszakonyhaja

Kandírozott rózsaszirom bonbon - Levendula és csokoládé
Eper-spárga-lekvár vadrózsaszirommal - Naspolyakonyha

Vadrózsa bokor - Gyepűrózsa (Rosa canina)
Turbolyaital - Szeretetrehangoltan
Tyúkhúr-kivi-banán ital - Szeretetrehangoltan

Legközelebb ismét medvehagyma, mert még mindig van, amit most készíthetünk belőle

Megjegyzések

  1. Itt ragadtam! Élvezet, öröm olvasni a blogod!
    Köszönöm ezt a rengeteg információt! Én is szeretem a természetes dolgokat, szívesen vagyok kint a természetben, s egyre többet használom és élvezem Isten patikáját .
    Használni fogom a Tőled szerzett tudást! Szeretettel:
    Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Ez igazán kedves Tőled, jól esik. Igyekszem a továbbiakban is.

      Törlés
  2. Köszi, hogy ennyi jó ötletet összegyűjtöttél:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nektek is a sok ötletet. Még sokkal több fellelhető lenne, most ennyire volt időm. De érdemes keresgélni! Hihetetlen mennyi kreatív gasztroblogger adja közre ötleteit mindannyiunk örömére! Andrea

      Törlés
  3. Andrea köszönöm :)
    így összegyűjteni rengeteg munka :) Nagyszerű vagy! <3

    VálaszTörlés
  4. Vegre egy ilyen blog!!!! Hurrraaaaaa!!!!! Tele jo dolgokkal! Koszonom a sok belefektetett munkat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csaba! örülök, ha tudod használni! És köszönöm!

      Törlés
  5. Kedves Andrea! Ez a kérdés nem az ehető növényekhez tartozik, de hátha tud segíteni. A héten gyomláltam a földeken és másnap hólyagokat találtam a karomon a kesztyű széle fölött. Azt mondták nekem, hogy kaukázusi medvetalp okozhatta őket. Van esetleg valami természetes gyógynövény amivel enyhíthetem a viszketést, és elősegíthetem a gyógyulást? (itt arra gondolok, hogy pl a csalán csípés ellen használjuk a vérrehulló fecskefüvet) Előre is köszönöm válaszát, Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Aoife! Sok növény okoz hasonló égési sérülést, pl. zeller, pasztinák, vadpasztinák és rokonaik. Orvost javasolnék.

      Törlés
  6. Fantasztikus a blogod! tanulni fogok belőle és alkalmazni. Köszönet érte!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések