2012. április 4., szerda

Húsvétra készülve - Festőnövények

Amikor csak tehetem benézek reggel a vásárcsarnokba. Most különösen gyönyörű a sok tavaszi virágtól, barkától, csavarfűzek kavalkádjától, hímes tojásoktól. No és persze a sok finom kifüggesztett sonkától, de erre még csak gondolni (sem) szabad. Ebben a bejegyzésben a növényi festékekről, különösen azokról, ami tojásfestésre is alkalmas


A tojásokat és mást is, egykor, természetes festékkel festették. Időben begyűjtötték a festőnövényeket. (A festőnövények közül azonban nem mind alkalmas tojásfestésre, mert vannak közöttük mérgezőek is.)Tojásfestésre alkalmas festőnövények: 

Különböző színek eléréséhez más-más növényi főzetet alkalmazzunk, ehhez ad segítséget a következő gyűjtemény.

zöld: csalánlevél, spenót főzetével zöldre festhetjük a tojásokat (nekem ez nem működött).
lilásbordó: a cékla levével lilásbordóra festhetünk, ehhez a céklát reszeljük le főzés előtt.
narancssárga: a kutyatej gyökerével narancssárgára színezhetünk (csak kifújt tojásnál, mert méregző).
sötétlila: ha a nyár folyamán előre gondolunk a tojásfestésre, gyűjthetünk sötétlilára festő bodzabogyót.
sárga: sárgára festhetünk a gilisztaűző varádics szárított virágával, sárgás színt ad még az eperfalevél, a körömvirág szirma, sárga színt kapunk vadalmafa vagy kerti almafa fiatal ágából és rügyéből is. Ehhez kell egy kis timsó is. A kamilla is zöldessárga színre fest.A kurkuma erős sárgára fest.
fekete: fekete lesz a végeredmény, ha dióburkot, diólevelet használunk (de ezek mérgezőek; csak kifújt tojáshoz alkalmazzuk).
vörös: vörös színt ad a nyírfalomb, az almakéreg és a szurokfű együtt főzve.
barnáspiros A vöröshagyma héjával barnáspiros tojásokat készíthetünk. Timsó hozzáadásával gyönyörű napsárga színt kapunk.
piros: festőmályva virágok szárított szirmait a Herbária boltjaiban megvásárolhatjuk. A főzött lé piros lesz.
sötétbarna: a lilahagyma héja sötétbarnára fest, de a fekete teában áztatott tojás is barna színű lesz.
kék: áfonyalében vagy vörös káposzta felfőzött levében áztassuk a főtt tojásokat.
bíborszín : áfonyalében hosszabb ideig ázó tojás, lehetőleg fehérhéjú, lesz gyönyörű bíbor színű.
bézs színt ad a kávéban festés.
Forrázzuk le a festőnövényeket, majd forraljuk 20-30 percen keresztül, a szín rögzítéséhez adjunk hozzájuk egy-egy evőkanál ecetet. Töltsük ki a színező leveket egy-egy befőttesüvegbe, ezekben áztassuk a tojásokat a kívánt szín eléréséig, akár órákig. A fehér héjúakon szebben mutatnak az élénk színek, de a barna héjúakon is érdekes, különleges színhatás érhető el.

Hogy volt régen:
"A festőnövények gyapjú-, kenderfonál és húsvéti tojás színezésére használt vadnövények. Dél Magyarországról a múlt század első felében Fényes Elek még közel harminc vadon termő festőnövényt sorolt fel, napjainkban már csak a székelyek használnak festőnövényeket. A vadalma, vadkörte, égerfa héját, a nyírlevelet, a sáfrányt, a zöld dióhéjat /mérgező/, a kutyatej (Euphorbia) fajokat /mérgezők/, a festő rekettye (Genista tinctoria), a fekete kökörcsinvirágot (Pulsatilla nigricans, ma védett faj), a festő zsoltinát (Serratula tinctoria) sárga festék előállítására használják. A szurokfű (Origanum vulgare), a sóskaborbolya (Berberis vulgaris) gyökere, a varjútövis (Rhamnus catharcticus) kérge, a galajfajok (Galium-speciesek), a festő müge (Asperula tinctoria), a lencse (Lens culinaris) kék, a cserfahéj (csertölgy) fekete és sárga, a tölgygubacs fekete, a fűzfalevél, a bürök (Conium maculatum /mérgező/) zöld festék készítésére használatos. Általános a vöröshagyma héjának főzetével a húsvéti tojást sárgásbarnára festeni. A húsvéti tojást Beregben a zöld búza kifőtt levével zöldre, az Ormánságban a bábic, hivatalos nevén a lapulevelű keserűfű (Polygonum lapathifolium) gyökerének a főzetével sötétsárgára festik. A vad festőnövények főzetébe gyakran ecetet, timsót, rézgálicot kevernek, hogy tartós színt kapjanak. A vegyi anyagokkal a színt változtatni is tudják. A festő zsoltina parázs fölött megpörkölve timsó hozzáadásával piros színt is ad. A beregi juhászok bárányvérrel festették a tojást pirosra. A bőr festésére a hortobágyi pásztor bolti berzseny (Caesalpinia), tölgygubacs és rézgálic főzetét használja. A székelyek a rézgálicot urinnal fazékban összekeverik, belehelyezik a gyapjúfonalat és a fazekat meleg helyre teszik, leginkább a trágyadombba ássák el. A magyar, román és szlovák pásztorok fehér gatyájukat, ingüket zabszalma hamujának és juhtejnek a keverékébe tapossák bele, majd szalonnával kifényesítik. Az ilyen feketebikfagatyán (Kiskunság) sem az idő, sem a féreg nem fogott."
Források: Vitaltippek.huoregonlive.comMagyar Néprajzi Lexikon


4 megjegyzés:

  1. Hogy te miket tudsz!! Nagyon remek ötlet és összefoglaló!!

    VálaszTörlés
  2. Annak idején édesanyám mindig hagymahéjjal festette a tojásokat. Világosabb-sötétebb színűre aszerint, meddig hagyta a hagymahéjas lében. És csodás leveleket tett rá... Én valamiért még sosem próbáltam meg.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...