2012. április 27., péntek

Csalánlekvár és hétvégi túraajánlók, gyűjteni és befőzni valók

Még én sem készítettem, de aki szeretné kipróbálni íme néhány jó hely, ahol már vannak tapasztalatok e furcsaságról. Már csak azért is mert felénk, itt délen kezd romlani a csalán élvezhetősége. Már öregszik, ezért tényleg csak a legfelső leveleket szabad szedni, enni és teának is. Akinek a kertben van csalán, vagy olyan helyen szedi, ahol le lehet kaszálni, ott érdemes levágni, mert újrahajt és ismét finom fiatal hajtásokat szedhetünk róla.

Csalánlekvár források:
Csalán és menta házassága - ritmusakonyhaban.blog.hu
És egy cikk a Szabadföldből - Papp Miklós: Lekvár az egész világ

Hosszú hétvégi túraajánló a Mecsekben:
Medvehagyma virágzás, bánáti bazsarózsa virágzás és "minden szép virágzás" van, és várható.  Kilombosodott a Mecsek, és gyönyörű idő lesz, aki teheti jöjjön ide.

Túrák: Bazsarózsa túra, Üveges hétvége és túra, Mecsek 50 túra, Hazai ízek túra - itt lehet keresni


Aki pedig főzéssel, befőzéssel tölti a hétvégét, annak a hétvégi gyűjtögetni valók és befőzési javaslatok:
A növényekről bővebben a blog ehető fajok felismerése oldalán, ill. amelyikről még nincs, hamarosan írni fogok.
Csalán, komlóhajtás, tyúkhúr, podagrafű, mezei sóska, cickafark levél, útifű levél, pásztortáska levél és zöld termés, zamatos turbolya, százszorszép levél és virág.

Medvehagyma és ibolyavirág az északabbi tájakon.

A zamatos turbolya és a mezei sóska vagy vadsóska eltehető télire, ugyanúgy mint medvehagyma, olajban lesütve, lepárolva, forrón, kicsi üvegekbe töltve és forrón lezárva (mint sokan a lecsót teszik el). Sokat ne együnk sóskából. Heti egyszer elég. Zamatos turbolyát száríthatunk is fűszernek, bár íze nem mérhető a frisshez, de még jó.

Pitypang virág levél és szár a cukorbetegség megelőzésére enyhítésére.

Fenyőrügyet mostantól lehet gyűjteni fenyőméznek igazi mézzel és cukorral is, ill. szörpnek ami torokfájás enyhítésére kiváló. Erről később még írok, erdélyi népi hagyomány.

Virágzik az orgona. Van aki viráglekvárt és szörpöt orgonából is készít, én még nem próbáltam, olvasgatva a neten, úgy látom kell hozzá tapasztalat, mert van aki imádja, van aki kukába dobta. Tapasztalatok:
Orgonalekvár NapmátkánálMakacskakonyhajában, és Eszternél,
Orgonaszörp és lekvár - Kertészleszeknél

Délen már kezd virágozni, és a kezdődő 30 feletti fokokban ki is fog virágozni mindenhol a galagonya. Erdősödő legelőkön tömeges országszerte. Virágos apró hajtásait kell gyűjteni teának. 40 felett (életkorban), heti egy alkalommal ajánlott "a szív karbantartójaként" (gyerekeknek ne adjuk). Aki gyűjti, gondoljon a jövőre is, hagyjon virágot beérni is, mert a galagonyatermésből többek között, finom gyógylekvár is készíthető.

Medvehagyma
Tyúkhúr
A piacon kedvenc zöldségesem mesélte döbbenten:
Képzeljem el volt egy vevője, aki kérte, hozzon neki tyúkhúrt a
biokertjéből. Forró, éppen elkészült kelkáposzta főzelékbe,
apróra vágva, csak nyersen beleszórja, és nagyon
finom plusz ízt ad a főzeléknek. "Hogy mik vannak!?!" 
Zamatos turbolya


4 megjegyzés:

 1. Ez a csalán lekvár nagyon megtetszett, én vevő vagyok minden ilyesmire. Egy kicsit meredeken hangzik, de egy próbát megér. Nálunk még csak most kezdődik majd a a szezon, épphogy elolvadt a hó:) Jól tudom, hogy a csalán jó vízhajtó?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem nem lehet rossz az a lekvár, én is fogok főzni. De ha mégsem jó ízre, akkor sem kell kidobni, hanem arra gondolva legyűrni, milyen egészséges is a csalán. Igen vízhajtó, salaktalanító, gyulladáscsökkentő, vas és kovasav tartalma erősítő, és számos egyéb hasznos anyag van benne ami a tél utáni feltöltődést segíti. Tavaszi zöld csodanövény.

   Törlés
 2. Húú, nagyon jó ötletek! A csalánlekvár is nagyon tetszik és az orgona is elgondolkodtatott... :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát rajta! Kíváncsi vagyok, hogy sikerülnek!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...