Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. március 13., kedd

Terítéken a zamatos turbolya

A napokban már láttam, hogy szépen hajt a zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium), lassan szedhetők fiatal levelei. Gyakran nagy tömegben jelenik meg, ezért már most is szedhető annyi, amennyi egy alkalomra szükséges. Főként fűszerként használták, de önálló ételt is lehet készíteni belőle.

Fiatal friss levelei salátába is jól illenek. A zamatos turbolya jellegzetes ánizs illatáról ismerhető fel. Erdőszéleken, akácosokban, kertek szélén, gyomosabb területeken találjuk, általában sűrűn, nagy területeket is elfoglalva. Most még csak kicsi petrezselyemszerű leveket látunk előbújni a talajból.

Zamatos turbolya levelei
A rokonságában előforduló mérgező fajok miatt gyűjtése óvatosságra int. De mint a medvehagymánál, nála is jellegzetes illata összetéveszthetetlen mással. Csak meg kell dörzsölni az inkább világoszöld leveleket, és máris árad az ánizsszerű illat.


Főként a francia konyha kedvelt fűszereként említik, de régebben nálunk is gyakrabban használták. Régi szakácskönyvekben is található turbolyás étel, mint, például az alábbi XIX. századi szakácskönyvben. Ez a szakácskönyv digitalizálva, a világhálón is elérhető. Ajánlom böngészését más ételek tekintetében is.


Turbolya-leves 1892-ből.
"(Tavaszi étel)

Egy tojásnyi forró zsírba tegyünk egy nagy fakanál lisztet és pirítsuk azt meg szép zsemleszínűre. Egy fazékba tegyünk két liter vizet, egy kávéskanál sót, egy fél fej vereshagymát és egy jó marék igen apróra vágott friss turbolya levelet, a forró rántásba öntsünk fél pohár hideg vizet és borítsuk bele a turbolyás vízbe, főzzük fel tíz perczig, aztán tegyük félre tálalásig. Mikor tálalni akarjuk, pirítsunk meg néhány zsemleszeletet zsírban, vagdaljuk fel apró koczkákba, és úgy öntsük reá a turbolya-levest."

És amit már elkészítettem: 




Hozzávalók: 5 dkg vaj; 30 dkg sárgarépa; 5 dkg finomliszt; 1 liter csirkehúsleves; só; fekete bors; 1 marok turbolya.

Olvasszuk fel a vajat egy fazékban, s finoman pároljuk meg rajta a sárgarépát. Rántsuk be liszttel, öntsük fel húslevessel és fűszerezzük. Forraljuk fel, fedjük le fedővel, és főzzük lassú tűzön 30 percig Hagyjuk kihűlni és turmixoljuk péppé, majd visszatöltve a fazékba, forraljuk fel ismét a felvágott turbolyával együtt. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen, belekeverve a tejszínt vagy a joghurtot, és a turbolyaágacskákat. A receptet egy növénybemutatással együtt itt találtam

Továbbiak a növényről: itt és turbolyás bejegyzések az Erdőkóstolón: itt


Báránysajt falatkák turbolyás majonézzel Gabojsza konyhájából: itt

4 megjegyzés:

  1. kedves blogszerző! turbolya tartósítására megtennéd, hogy írsz valamilyen tippet, ha tudsz? próbáltuk megszárítva eltenni, de mint utóbb megtudtam, úgy elveszíti az aromáját. általános növénytartósítás is érdekelne, hogy hogy lehet őket közel friss jelleggel megőrizni télre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aki próbálta azt mondja nincs semmi amivel igazán meg lehetne őrizni az ízét.

      Törlés
  2. Miért kell mindent eltenni?? Akkor köll enni, amikor a szezonja van, de én is úgy tudom hogy Ő nem tartósítható! Most szedtem és már csinálom is a levest. Nagyon jó csakúgy rágcsálni is.
    üdv
    pm

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...