2012. március 13., kedd

Terítéken a zamatos turbolya

A napokban már láttam, hogy szépen hajt a zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium), lassan szedhetők fiatal levelei. Gyakran nagy tömegben jelenik meg, ezért már most is szedhető annyi, amennyi egy alkalomra szükséges. Főként fűszerként használták, de önálló ételt is lehet készíteni belőle.

Fiatal friss levelei salátába is jól illenek. A zamatos turbolya jellegzetes ánizs illatáról ismerhető fel. Erdőszéleken, akácosokban, kertek szélén, gyomosabb területeken találjuk, általában sűrűn, nagy területeket is elfoglalva. Most még csak kicsi petrezselyemszerű leveket látunk előbújni a talajból.

Zamatos turbolya levelei
A rokonságában előforduló mérgező fajok miatt gyűjtése óvatosságra int. De mint a medvehagymánál, nála is jellegzetes illata összetéveszthetetlen mással. Csak meg kell dörzsölni az inkább világoszöld leveleket, és máris árad az ánizsszerű illat.

Főként a francia konyha kedvelt fűszereként említik, de régebben nálunk is gyakrabban használták. Régi szakácskönyvekben is található turbolyás étel, mint, pl. az alábbi 19. századi szakácskönyvben. Ez a szakácskönyv digitalizálva, a világhálón is elérhető. Ajánlom böngészését más ételek tekintetében is.

Turbolya-leves 1892-ből.
"(Tavaszi étel)

Egy tojásnyi forró zsírba tegyünk egy nagy fakanál lisztet és piritsuk azt meg szép zsemlyeszínüre. Egy fazékba tegyünk két liter vizet, egy kávéskanál sót, egy fél fej vereshagymát és egy jó marék igen apróra vágott friss turbolya levelet, a forró rántásba öntsünk fél pohár hideg vizet és borítsuk bele a turbolyás vízbe, főzzük fel tíz perczig, aztán tegyük félre tálalásig. Mikor tálalni akarjuk, pirítsunk meg néhány zsemleszeletet zsírban, vagdaljuk fel apró koczkákba, és úgy öntsük reá a turbolya-levest."
Forrás: Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv. Kiadta: A "Magyar Nők Lapjá"-nak kiadóhivatala, Budapest, 1892.

És még egy étel, amit már elkészítettem. Nagyon finom, sajnos fotóm nincs róla, de szép színű, dekoratív  leves:

Turbolyás sárgarépaleves

Hozzávalók: 5 dkg vaj; 30 dkg sárgarépa; 5 dkg finomliszt; 1 liter csirkehúsleves; só; feketebors; 1 marok turbolya.

Olvasszuk fel a vajat egy fazékban, s finoman pároljuk meg rajta a sárgarépát. Rántsuk be liszttel, öntsük fel húslevessel és fűszerezzük. Forraljuk fel, fedjük le fedővel, és főzzük lassú tűzön 30 percig Hagyjuk kihűlni és turmixoljuk péppé, majd visszatöltve a fazékba, forraljuk fel ismét a felvágott turbolyával együtt. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen, belekeverve a tejszint vagy a joghurtot, és a turbolyaágacskákat. A receptet egy növénybemutatással együtt itt találtam

Továbbiak a növényről és további receptek, amiket ki fogok én is próbálni: Terebess

2 megjegyzés:

  1. kedves blogszerző! turbolya tartósítására megtennéd, hogy írsz valamilyen tippet, ha tudsz? próbáltuk megszárítva eltenni, de mint utóbb megtudtam, úgy elveszíti az aromáját. általános növénytartósítás is érdekelne, hogy hogy lehet őket közel friss jelleggel megőrizni télre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aki próbálta azt mondja nincs semmi amivel igazán meg lehetne őrizni az ízét.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...