Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. március 26., hétfő

Medvehagymás virslis és sonkás bagett

Kisfiam szinte minden reggel virslis bagettet enne. Ki győzi ezt?! Ezért a hétvégén kipróbáltam a házi bagett sütést. Készítettem sima virsliset, medvehagymás virsliset és medvehagymás sonkásat.

Tészta:
Sokszor sütök kelt tésztákat, így nem nagyon mértem semmit (ez persze nem az igazi bagett-tészta). Kelt tésztát készítettem kb. fél kg teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből, amit nem régen egy termelőtől sikerült vásárolnom. 2dkg élesztőt pici cukorral, langyos tejben felfuttattam, majd a fél kg lisztből langyos tej-víz keverékével, és kb fél dl. medvehagymás olajjal lágy tésztát dagasztottam, a só ki ne maradjon. Tojássárgája is mehet egy bele, de én már nem használom a mai tojásárak mellett, mert anélkül is finom. Hagytam kelni fél órát, majd újragyúrtam, és megformáztam a bagetteket.

Töltelék:
Medvehagymát és kicsi spenótot apróra vágva megpároltam, összekevertem tejföllel és lágy zabpehellyel (kb. 2-1-1 arányban, ha kanállal mérem). Zabpehellyel, hogy a tejföl nehogy eláztassa a tésztát, és kicsit krémes legyen a töltelék. Só, bors. Rendesen megpakoltam vele a bagettek közepébe vágott kis táskát, rátettem a félig, karikázva elvágott virsliket, ill. a kockázott sonkát, jó sok sajttal megszórtam. 

Lehet, hogy ez már nem is olcsóbb mint a pékségben? De nagyon jó lett! Ezt vittük a hétvégi túrára, nem kellett szendvicseket gyártani.    

Medvehagymás bagettek

Ajánló:

Annyira jól néz ki és olyan finom lehet, és teljesen erdei, ezért ajánlanom kell ezt:  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...