2012. március 11., vasárnap

Ehető-e a martilapu virág?

Mai kis kirándulásunk alkalmával egy újabb ehetőnek jelzett fajt találtunk a kora tavasziak között. Nem volt nehéz pár perc alatt annyi virágot összegyűjtenünk, amiből kipróbálhattuk vajon jó-e, és milyen íze van. Hazaérve elővettem egyik könyvem, amiben emlékeztem a martilapu virág tárgyalására ehetőként. Meg is találtam. Vajban átsütve javasolja fogyasztani, mert akkor a virág édeskés íze érvényesül. Levelei is többféleképpen elkészíthetők. Ugyanakkor azt is megjegyzi a szerző, hogy a növény olyan anyagot is tartalmaz, mely májkárosító, rákkeltő hatású. Hát ez nem jól hangzik!

Martilapu (Tussilago farfara) virágok
Martilapu (Tussilago farfara) virágok a száraz gyepben
elsőként nyílnak kora tavasszal.
A martilapu levelét régen gyakrabban, de van ahol még ma is használják, a leveleket töltött káposztaszerűen megtöltve. Aki használja, mindenesetre ne fogyasszon túl sokat belőle, gyógynövényként is korlátozzák időben a használatát:

A martilapu gyógynövényként:
A martilaput nyálkatartalma alapján régen előszeretettel alkalmazták irritáció- és gyulladáscsökkentő szerként száraz köhögés és rekedtség ellen. Szájüregi és torokgyulladások kezelésére öblögető- s gargarizálószerként is használták. Miután egyes pirrolizidin-alkaloidok májkárosító és rákkeltő hatása bebizonyosodott, évente 4-6 hétben maximalizálták a kezelés idejét.2 megjegyzés:

 1. A martilapu virágját nem, de a levelét használtuk. Régen "jó" minőségű földjeinken sok volt belőle, s húsos rizzsel rakva, sok tejföllel, meg töltve, mint a káposztát, készítette Édesanyám. Nem is volt rossz, szerettük.
  Ezek szerint a levelét sem tanácsos enni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Több irodalomban enyhén mérgezőnek tartják, és csak kis mennyiségben javasolják a levél fogyasztását.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...