2012. március 3., szombat

AZ ERDŐ ÍZE

Ma egy gyönyörű, tavaszi, kirándulós nap áll előttünk, készülünk is lányommal körülnézni a környéken: Bújnak-e már a vadvirágok, és az ehető zöldleveles csemegék (No meg közben egy kis kosárlabda pattogtatást is beiktatunk az erdei pályán). Tavasszal, először leginkább leveleket gyűjthetünk salátának, főzeléknek. Hogy mit találunk, erről majd holnap.

Addig is egy kis mese:

Nemrégen bukkantam egy nagyon aranyas kis mesekönyvre, és hát miről is szólhatna másról, mint az erdőkről, pontosabban azok ízéről és az erdők kis lakóiról. Ajánlom hát mindenkinek kicsiknek és nagyoknak is Császár Levente "AZ ERDŐ ÍZE" c. mesekönyvét:

"Valahol a Mecsek rengetegének közepén, de az is megeshet, hogy valamelyik csücskében (talán éppen az észak-keleti szegletén), létezett egy pirinyó falucska, melyet valamikor manók népesítettek be. Zölderdőfalván mostanság csak három szem manóka éldegélt, akik idejük javarészét azzal töltötték, hogy az ódon, kissé elavult gyárukban mindenféle finomságot készítettek.
A manók közül Borostyán Apó volt a legidősebb - mondhatnánk úgy is, hogy az igazgató -, ő irányította a munkát. A két manó-inas, Boróka Bátyó kisöccsével, Bodzával pedig hűen követte minden utasítását. Nagy ritkán, ha valamire még Borostyán tudományából sem futotta, vagy a féltve őrzött Manó-könyvben sem találtak rá utalást, az erdei forrás jó tündére, Harmatcsepp segítette ki őket. A sűrűben lakó állatkák pedig állandóan ott nyüzsögtek a manók körül. Hol segítették őket, hol útban voltak. Kora tavasztól késő őszig bezárólag folyt a munka, hogy a szörpgyárban elkészült málnákat, lekvárokat, teákat és minden más finomságot Csigavér, a manók fuvarosa majd elszállíthassa az emberek Nagy-piacára, hogy ott aztán jó pénzért túladjon rakományán.
Ez azonban, valamilyen oknál fogva sohasem történt meg. Az a rakomány mindenesetben a kamra polcán maradt. Hogy valóban így esett-e meg, nem tudni, bár igaz lehet.
Legalábbis, az erdő népe ezt beszélte, széltében-hosszában a nagy rengetegnek."

1 megjegyzés:

  1. Ma délután a Remete réten voltunk, grillezni. Hozzá medvehagymát szedtünk-sajnos keveset, mert még alig bújt ki itt-ott! Viszont a hóvirág már gyönyörű volt! és egynéhány bimbós illatos hunyort is láttunk!
    A mesekönyvet az óvodánk is megkapta, úgyhogy ha meggyógyultak a gyerekek, olvasni fogjuk nekik! A medvehagymáról is van egy kis történet benne! És mindenkinek ajánlom, hogy szedjen medvehagymát-Szabolcsfaluban már jól szedhető!-és fogyasszátok! nagyon egészséges és....és gyorsabban gyógyulnak a gyerekek is tőle! Csiri

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...