Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. április 1., vasárnap

Az én csiripiszlim kökénylekvárral

Elég sokáig tartott, de elkészült. Négy napig csírázott a tönkölybúzám, majd nekiálltam: Turmix vízzel, préselés, keverés liszttel, tepsi, néhány almaszeletet tettem a tetejére, kis fahéjjal megszórva, sütés, sütés.. na de meddig?!
1 óra, még mindig folyik, két óra, még mindig lötyög, három óra, na most már elég akármilyen is!  Három órán át sült. A sütőben hagytam kihülni. Hát nem tudom milyennek kell lennie az igazi csíramálénak, de ez megérte a négy napot és a három órát, nagyon nagyon finom lett. Semmihez nem hasonlítható!

Alább ismét a recept (Korábban itt írtam a csíramáléról):
40 dkg búza, ebből 50 dkg búzaszőnyeg lesz
1 l víz
kb. 1 kg liszt

A vízes konyharuhák között csíráztatott, időnként átmosott  búzát pépesítjük (daráló, botmixer) majd sűrű konyharuhába téve, kipréseljük levét (Én egy egyszerű szűrőkanálban préseltem). A lével dolgozunk tovább, amihez annyi lisztet keverünk, hogy lágy piskótaszerű tésztát kapjunk (ez kicsit még folyékony, önthető tészta). Tepsibe vagy kerámiaformákba öntve, tetejükre egy kis csíralevet csorgatva, sütőben, közepes lángon sűl addig, mig széle ropogós, közepe pudingszerű lesz.
Csiramálé (de van, ahol csiripiszlinek hívják) kökénylekvárral
És a fázisok:
Elkezdett csírázni
Már egészen jól alakul
Négy nap és három óra után: Széle kicsit égett, de ami belül van!
Kökénylekvárral,és pár csepp citromlével meghintve ilyen lett az első csiramálém

2 megjegyzés:

  1. Nagyon kitartó vagy! Még sosem próbáltam, de nagyon tetszik a neve! :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsa! Köszönöm! Ki kell próbálnod egyszer, mert tényleg nagyon finom. A csiripiszli név népi elnevezés, nekem is tetszett.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...